DisinfoAcademy
DisinfoAcademy
Disinfo Academy

un proiect menit să identifice și îmbunătățească metodele și procesele de verificare a informațiilor în mediul digital

Proiectul internațional Disinfo Academy, finanțat prin intermediul programului Erasmus+, se desfășoară între 2022-2025, în parteneriat cu universități și organizații ale societății civile din România, Bulgaria, Bosnia Herțegovina și Turcia. Acest proiect este dedicat designului unui curs online inovator de fact-checking și verificare a informațiilor pentru studenți și profesioniști din sfera jurnalismului și comunicării publice.

Știri din proiect

Exemple de bune practici privind verificarea informațiilor  din mediul online, colectate în cadrul proiectului internațional Disinfo Academy în toate cele patru țări partenere.

În România, Asociația Eurocomunicare a organizat în mai 2023 două focus grupuri cu studenți de la diverse specializări universitare, pentru a afla de la aceștia modul în care interacționează cu informațiile pe care le întâlnesc în mediul online.

Aceste discuții contribuie la scopul final al proiectului Disinfo Academy, și anume îmbunătățirea metodologiilor curente de verificare a informațiilor în mediul digital și designul unui curs online de fact-checking și verificare a informațiilor pentru studenți și profesioniști din sfera jurnalismului și comunicării publice.

Project News

 Fake News Challenge – International Edition – takes place in May 2024 under the umbrella of the Disinfo Academy project.

The contest full announcement is available here.

Update: due to the high interest in our event, we have decided to prolong the registration period, until Wednesday, May, 15th. The competition brief will be sent on Thursday, May 16th.

Știri din proiect

Echipa Rebel Wave din România triumfă la Fake News Challenge – International Edition

Pe data de 28 mai 2024, a avut loc competiția internațională FAKE NEWS CHALLENGE – International Edition, organizată de Disinfo Academy, cu sprijinul programului Erasmus+. Această ediție a reunit 10 echipe de studenți din patru țări (România, Bulgaria, Bosnia-Herțegovina și Turcia), fiecare echipă având ocazia să testeze o nouă metodologie de verificare a faptelor, propusă în cadrul proiectului Disinfo Academy.

Competiția a fost un succes, reunind echipe entuziaste și pline de creativitate. În competiție s-au înscris 29 de echipe, dintre care 10 au fost selectate pentru etapa finală. Trei echipe s-au remarcat în mod special, obținând locurile fruntașe:

Locul I: Team Rebel Wave – România

Locul II: Team DiMe – Turcia

Locul III: Team egg-cellent – România

Echipa Rebel Wave, formată din Toma Anastasiu și Ioana Stănică, a impresionat juriul prin abordarea lor inovatoare de a atrage atenția asupra pericolului dezinformării pe rețelele sociale.

Citește mai multe AICI.

Leave a Reply