Echipa Rebel Wave din România triumfă la FAKE NEWS CHALLENGE – Ediția Internațională 2024
Pe data de 28 mai 2024, a avut loc competiția internațională FAKE NEWS CHALLENGE – International Edition, organizată de Disinfo Academy, cu sprijinul programului Erasmus+. Această ediție a reunit 10 echipe de studenți din patru țări (România, Bulgaria, Bosnia-Herțegovina și Turcia), fiecare echipă având ocazia să testeze o nouă metodologie de verificare a faptelor, propusă în cadrul proiectului Disinfo Academy.
Competiția a fost un succes, reunind echipe entuziaste și pline de creativitate. În competiție s-au înscris 29 de echipe, dintre care 10 au fost selectate pentru etapa finală. Trei echipe s-au remarcat în mod special, obținând locurile fruntașe:
- Locul I: Echipa Rebel Wave – România
- Locul II: Echipa DiMe – Turcia
- Locul III: Team egg-cellent – România
Echipa Rebel Wave, formată din Toma Anastasiu și Ioana Stănică, a impresionat juriul prin abordarea lor inovatoare de a atrage atenția asupra pericolului dezinformării pe rețelele sociale. În cadrul prezentării lor, ei au explicat:
„Deoarece facem parte din generația Z, ideea noastră a fost să ridicăm gradul de conștientizare într-un loc unde generația noastră, dar și alte generații, petrec mult timp zilnic. Experimentul nostru a fost un fals, deoarece nu am vrut să răspândim intenționat dezinformări online, chiar și pentru un experiment. Conceptul principal al videoclipului nostru a fost să demonstrăm că, datorită avansului tehnologic și al inteligenței artificiale, este foarte ușor să fii păcălit, indiferent de generație. De aceea, este esențial să verificăm faptele pentru a diferenția între un fals bine făcut și realitate.
Am ales o teorie conspiraționistă populară despre schimbările climatice, deoarece aceste teorii sunt foarte populare pe social media și atrag audiențe diverse. Videoclipul nostru de dezinformare s-a bazat pe o narațiune falsă care a circulat pe Facebook și care a fost demontată de Antifake. Ne-am gândit că, dacă noi doi am reușit să facem acest lucru să pară credibil fără unelte avansate sau resurse mari, imaginați-vă ce pot face persoanele cu resurse reale și intenții rele. De aceea, este la fel de important să te protejezi online, pe cât este să fii precaut când ieși pe stradă noaptea.”
FAKE NEWS CHALLENGE – International Edition a fost concepută ca un test pilot pentru o metodologie îmbunătățită de fact-checking. Echipele participante au avut sarcina să selecteze trei afirmații demontate de organizațiile de fact-checking, pe subiectul schimbărilor climatice, sa identifice ce narațiune le leagă și să o demonteze pe aceasta din urmă conform metodologiei dezvoltate în cadrul proiectului “Disinfo Academy”. Materialele finale au avut scop educativ și au fost prezentate într-un format digital atractiv.
Proiectul internațional Disinfo Academy, desfășurat în perioada 2022-2025, este finanțat prin programul Erasmus+ și realizat în parteneriat cu universități și organizații ale societății civile din România, Bulgaria, Bosnia-Herțegovina și Turcia. Scopul proiectului este de a dezvolta un curs online inovator de verificare a faptelor și informațiilor destinat studenților și profesioniștilor din domeniul jurnalismului și comunicării publice.