NATO Public Engagement 2020
Cine suntem și care este scopul nostru?

„Technology-driven resilience for countering anti NATO disinformation” este un proiect al Asociației Eurocomunicare, desfășurat cu sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO, care urmărește să crească reziliența publicului tânăr din România în față știrilor false, a dezinformării în mediul online și a propagandei computaționale.

Activitățile proiectului sunt concepute pentru a dezvolta abilitățile digitale ale tinerilor, pentru a-i ajuta să înțeleagă ecosistemul media digital și să recunoască formele de manifestare ale dezinformării online.

Proiectul urmărește și creșterea nivelului de conștientizare a publicului larg cu privire la formele de manifestare și diseminare a știrilor false și dezinformării în mediul online. În acest sens, proiectăm și implementăm un set inovator de intervenții, instrumente digitale și materiale educaționale, reunite sub conceptul „Dezinformarea sub lupă”.

Evenimentul online „Fake news challenge”
Handbook-ul „Dezinformarea sub lupă”
Videoul educațional „Dezinformarea sub lupă”
Podcasturi tematice
Evenimentul online „Fake news challenge - Are you ready for it?”

Fake news challenge este o provocare pe care o adresăm studenților de la trei facultăți specializate în științele comunicării și jurnalism, de a identifica și combate conținutul înșelător sau fals cu care se pot întâlni în mediul online.

CINE? 15 echipe, care au trecut de etapa de preselecție, a câte 3 detectivi de fake news;

CE? Răspund provocării de a analiza 1 postare pe Facebook, 1 articol online și 1 video;

DE CE? Pentru a le evalua credibilitatea;

CÂND ȘI CUM? Echipele vor prezenta soluțiile într-un eveniment online, transmis live pe pe pagina de Facebook, pe 17 decembrie 2020, ora 16.30;

Accesează brieful competiției Fake News Challenge aici. Regulamentul este și el disponibil aici.

Câștigătorii Fake News Challenge, aleși de juriul competiției, se vor bucura de super premii tech. Vă invităm să le fiți alături și să urmăriți pagina de Facebook a evenimentului.

Juriul competiției „Fake news challenge”

Handbook-ul „Dezinformarea sub lupă” pentru înțelegerea conținutului înșelător din mediul online

Un ghid practic  pentru înțelegerea conținutul înșelător din mediul online, pornind de la strategia NATO de combatere a dezinformării. Recomandările ghidului pot fi puse în practică de către orice utilizator al platformelor sociale, sau pot fi folosite de către specialiștii în educație pentru designul intervențiilor de educație media pentru tineri, sau de către orice persoană care luptă în activitățile zilnice cu știrile false și dezinformarea online.

Descarcă „Dezinformarea sub lupă. Ghid pentru înțelegerea conținutului înșelător” de aici. 

Videoul educațional „Dezinformarea sub lupă”

Sfaturi de la specialiști privind modul în care putem evalua credibilitatea surselor de informații, într-un format dinamic și ușor de urmărit. Videoclipul, parte a seriei de materiale de educație media, ilustrează pașii necesari pentru identificarea surselor și informațiilor înșelătoare. Recomandările sale sunt utile pentru tinerii utilizatori ai platformelor digitale, dar pot fi utile și în activitățile de educație media întreprinse de specialiștii în educație, sau reprezentanților mass media și organizațiilor non-guvernamentale.

Vă invităm să urmăriți pagina de YouTube a proiectului.

Organizăm două podcast-uri tematice „Dezinformarea sub lupă”, cu experți de top în domeniu. Aceștia vor împărtăși publicului din experiența profesională pe marginea unor subiecte precum:  abordarea NATO de combatere a dezinformării, rolul noilor tehnologii în amplificarea conținutului fals și înșelător în spațiul online, contribuția boților și algoritmilor în viralizarea dezinformării. Vom discuta, de asemenea, despre cum distingem între formele de conținut manipulator din spațiul online și despre cum ne putem proteja.

Dezinformarea sub lupă: „Platformele digitale și democrația”

Invitat: Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO

📣 Podcast-ul tematic „Dezinformarea sub lupă” este organizat în cadrul proiectului „Technology-driven resilience for countering anti NATO disinformation” , un proiect al Asociației Eurocomunicare, desfășurat cu sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO. Activitățile proiectului urmăresc să crească reziliența publicului tânăr din România în față știrilor false, a dezinformării în mediul online și a propagandei computaționale.

💡 În cadrul acestui podcast, cei doi interlocutori, Mircea Geoană și Radu Tudor, împărtășesc publicului din experiența lor profesională pe marginea unor subiecte precum: amplificarea fenomenului dezinformării în contextul pandemiei, abordarea NATO de combatere a dezinformării, precum și despre rolul noilor tehnologii în amplificarea conținutului fals și înșelător în spațiul online.

📣 Despre interlocutori:

👉 Mircea Geoană a fost numit Secretar General Adjunct al NATO în octombrie 2019, în urma unei cariere politice și diplomatice remarcabile. Este un susținător al relațiilor transatlantice și a deținut mai multe funcții în cadrul unor organizații internaționale, printre care Președinte în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în 2001 și reprezentantul personal al Președintelui OSCE în exercițiu pentru Georgia în 2005. Mircea Geoană a urmat o activitate diplomatică și politică de succes, ca ambasador al României în Statele Unite ale Americii, Ministru al Afacerilor Externe al României, președinte al Senatului României și candidat pentru Președinția României în 2009. Este fondatorul Institutului Aspen România și autorul a numeroase volume în domeniul politicii interne și externe. Mircea Geoană este primul Secretar General Adjunct al NATO care provine din România, dar și primul care ocupă această poziție de rang înalt din întreaga regiune a Europei Centrale și de Est.

👉 Radu Tudor are o experiență de 30 de ani în mass media, în calitate de realizator și moderator TV, editorialist și colaborator radio. A scris despre summit-urile NATO începând cu 1994. A moderat și a fost invitat în cadrul a numeroase evenimente în domeniul apărării, securității și politicii externe, organizate de instituții ca NATO, SHAPE, Aspen Institute, German Marshal Fund și altele. Radu Tudor este moderatorul emisiunii „Punctul de întâlnire” de la Antena 3. A fost premiat de APTR (Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România) în 2009, 2010, 2011, 2012, 2014 și 2015. Din 2000, Radu Tudor este corespondentul revistei Jane’s Defence Weekly în România. A absolvit Școala Superioară de Jurnalistică, este licențiat în specializarea audio-video la Facultatea de Jurnalism din București, de asemenea, este absolvent al Colegiului Național de Apărare (1995) și al Colegiului de Siguranță Națională (2001). A urmat studiile de masterat în Securitate Națională (2007) în cadrul Universității Naționale de Apărare Carol I. Pe lângă studiile în jurnalism, Radu Tudor este specilist pe probleme militare, de securitate și relații internaționale. Studiile și articolele sale au fost citate de US Atlantic Council, Rand Corporation, International Journal of Intelligence and Counterintelligence,  Strategic Studies Institute – US Army War College, New York Times, BBC. Radu Tudor este autorul a patru cărți în domeniul politic, al apărării, securității și afacerilor externe.

Dezinformarea sub lupă: „Platformele digitale și democrația”

Invitat: Radu Magdin, analist, CEO Smartlink Communications

📣 Podcast-ul tematic „Dezinformarea sub lupă: Platformele digitale și democrația” este organizat în cadrul proiectului „Technology-driven resilience for countering anti NATO disinformation” , un proiect al Asociației Eurocomunicare, desfășurat cu sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO. Activitățile proiectului urmăresc să crească reziliența publicului tânăr din România în față știrilor false, a dezinformării în mediul online și a propagandei computaționale.

💡 În cadrul acestui podcast cei doi interlocutori, Radu Magdin și Flavia Durach, împărtășesc publicului din experiența lor profesională pe marginea unor subiecte precum: implicatiile noul sistem media digital asupra informării publicului pe subiecte politice dar și despre rolul noilor tehnologii în amplificarea conținutului fals și înșelător în spațiul online. S-a discutat, de asemenea, despre cum distingem între formele de conținut manipulator din spațiul online și despre cum ne putem proteja.

📣 Despre interlocutori:

👉 Radu Magdin este analist, consultant și trainer internațional. Radu, CEO al Smartlink Communications, a petrecut 5 ani la Bruxelles (2007-2012) cu Parlamentul European, Euractiv și Google, si este un lider emergent NATO al Consiliului Atlantic al SUA (2014), Trendsetter Forbes România (2014) și Lider al Warsaw Security Summit (2015).

👉 Flavia Durach este lector univ. dr. în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA, București și expert în studiul dezinformării online în cadrul Asociației Eurocomunicare. Interesele sale de cercetare vizează comunicarea strategică la nivel european, opinia publică față de UE și studiul efectelor media, cu accent pe fenomenul dezinformării online. Flavia este sau a fost implicată în implementarea mai multor proiecte în domeniu, printre care amintim proiectul de alfabetizare media YouCheck! (Grant procedure: Media Literacy for All, European Union), newsletterul Anti-Fake (powerd by Eurocomunicare și German Marshall Fund) și proiectul de creștere a rezilienței publicului, ”Dezinformarea sub lupă” (cu sprijinul NATO Public Diplomacy Division).