Precizări în legătură cu unele informații eronate care au apărut în spațiul public în perioada 26 noiembrie – 1 decembrie
București, 2 decembrie 2021
- Asociația Eurocomunicare, constituită conform legislației în vigoare, reprezintă un hub creativ de cercetare, consultanță și formare în domeniul comunicării digitale, fiind deservit de cercetători și experți cu experientă în acest domeniu. Misiunea asociației este de a analiza trăsăturile noului ecosistem de comunicare într-o maniera analitică, științifică, simultan aplicată și orientată spre soluții. Site-ul www.eurocomunicare.ro prezintă într-o manieră transparentă proiectele, inițiativele și produsele de comunicare ale asociației.
- În cadrul asociației Eurocomunicare, domnul Radu Tudor, jurnalist, și Dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, nu sunt angajați, nu au statut de membri sau colaboratori și nici nu lucrează în cadrul proiectelor asociației.
- Proiectul POCA 134024/754 – ”Strategia pentru managementul comunicării guvernamentale a României” – a fost selectat spre finanțare în cadrul Cererii de proiecte nr. IP17/2019 (fonduri europene). În cadrul acestei cereri de proiecte, în data de 15.03.2019, Secretariatul General al Guvernului a depus, conform procedurilor de implementare a proiectelor POCA, o fișă de proiect. În vederea selectării unui partener, SGG a publicat pe site-ul oficial un anunț în acest sens. Anunțul privind desemnarea câștigătorului, respectiv Asociația Eurocomunicare, a fost publicat în data de 3.09.2019. Fișa de proiect a fost aprobată de către POCA în data de 23.10.2019. Cererea de finanțare completată de SGG (lider de parteneriat) împreună cu Asociația Eurocomunicare (partener) a fost transmisă în data de 18.11.2019, moment în care s-a alocat și codul proiectului pe platforma MySMIS. Contractul de finanțare aferent acestui proiect a fost semnat în data de 23.12.2020.
- Proiectul finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) nu are ca obiectiv strategia de imagine a Guvernului României, ci creșterea capacității administrației publice centrale privind comunicarea guvernamentală, pe baza valorificării exemplelor de bună practică europene. Proiectul se adresează funcționarilor din cadrul administrației publice centrale și nu aparatului politic și își propune, printre alte activități, introducerea în Codul Ocupațiilor din România a două noi ocupații: Manager comunicare guvernamentală și Expert comunicare guvernamentală. La fel ca și celelalte proiecte ale Secretariatului General al Guvernului finanțate prin POCA, nu există obiective sau acțiuni care să vizeze programe de guvernare, programe politice, gestionarea imaginii Guvernului sau alte demersuri de acest tip. Consultarea – fie și sumară – a etapelor de depunere a documentelor de finanțare (punctul 3) relevă faptul că proiectul nu are legătură cu susținerea procesului de vaccinare.
- Proiectul “Anti Fake” (www.antifake.ro), de realizare a unui produs comunicațional de tip newsletter pentru combaterea informării eronate și a dezinformării și pentru promovarea gândirii critice în noul context tehnologic, a fost inițiat în anul 2020 și este finanțat exclusiv de German Marshall Fund (GMF), Bucharest Office pe baza unei selecții de proiecte. Proiectul își propune să ofere publicului larg instrumente de combatere a dezinformării și a informărilor eronate, precum și știri din tehnologie, afaceri interne și internaționale.
- Proiectul „Technology-driven resilience for countering anti-NATO disinformation” a fost implementat cu finanțare din partea Diviziei de Diplomație Publică a NATO și urmărește să crească reziliența publicului tânăr din România în fața știrilor false, a dezinformării în mediul online și a propagandei computaționale. Proiectul este derulat prin intermediul campaniei de comunicare “Dezinformarea sub lupă” și se află, în acest an, la a doua ediție.
- Sediul asociației Eurocomunicare este în București, sectorul 1 (nu în Ciolpani).
Mulțumim tuturor celor care ne urmăresc și care cred în relevanța socială a activităților derulate de asociația Eurocomunicare, activități de profesionalizare a comunicării publice, de combatere a dezinformării și de realizare a unor produse de comunicare pentru educația digitală!