Infodemia ucide!

Nu există un leac miraculos pentru Coronavirus…Nu încă!

Seria postărilor din Jurnalul de Infodemie nu poate începe într-o manieră prea cuminte…À la guerre comme à la guerre. Cum intoxicarea cu informații false a atins cote greu de imaginat în multe țări, este nevoie de doze-șoc de adevăr pentru a reuși să punem ordine în haosul informațional care ne sufocă și ne transformă în proprii noștri dușmani.

International Fact-Checking Association a identificat 4 valuri de informații false în contextul pandemiei COVID-19.Valul nr. 2 este generat de tot felul de idei-minune, de tratamente ”secrete” pentru a lupta cu noul coronavirus. Platformele online și aplicațiile de messaging sunt inundate cu leacuri extraordinare – steroizi, apă salină, alcool, etanol,, usturoi, turmeric, ceapă, vitamina C, suc de lămâie și lista poate continua la nesfârșit.

Infodemia ucide! Nu este o exagerare. Ca urmare a acestui asalt informațional cu antidoturi-panaceu, peste 40 de cetățeni iranieni au murit pe 10 martie și mult mai mulți au fost spitalizați, după ce au băut alcool industrial, obținut de la contrabandiști. (Consumul de alcool este interzis în Iran). Gestul lor a fost declanșat de o ”rețetă” infodemistă, care identifica alcoolul drept leacul miraculos anti-Coronavirus, rețetă intens popularizată pe social medial, în special în Orientul Mijlociu.

Mare atenție la sursele pe care le accesați pentru a vă informa cu privire la COVID-19! În momentul de față, singurele surse de încredere sunt cele oficiale, instituționale – internaționale sau naționale: www.who.int, www.epi-win.com, www.ecdc.europa.eu/en, www.mai.gov.ro, www.ms.ro.

#infodemiakills #saynotofakenews #safeinformation

About Radu Loredana